Iedereen weet ondertussen dat afvallen een calorie in – calorie uit verhaal is, het draait allemaal om je energiebalans. Door meer te sporten/ bewegen verbrand je extra calorieën. Dit kan je bereiken door bijvoorbeeld te joggen, hardlopen, fietsen of naar het sportcentrum te gaan. Het probleem zit hem echter vaak in de motivatie en continuïteit… Veel mensen doen een bepaalde sport ‘omdat het moet om af te vallen’, niet omdat ze het per se leuk vinden. Daarom geven wij van krachttraining.net wat bijzondere sport en fitness workouts voor afvallen die effectief én leuk zijn.

Workouts voor afvallen

Steppen

Je hebt steppen op een fitnessbankje en je hebt steppen op een step. Wij bedoelen het laatste, want steppen op een fitnessbankje is voor de meeste mensen niet echt leuk. Echter, steppen op een stepfiets is niet alleen erg sportief, het is ook iets wat je lekker buiten kunt doen. We zitten namelijk al vaak genoeg binnen met zijn allen. Wat gezonde buitenlucht terwijl je een step workout doet is erg gezond en je ziet nog eens wat. Je verbrandt meer calorieën dan je denkt en omdat het leuk is om te doen maak je vanzelf meer meters en val je dus sneller en makkelijker af.

Hoeveel calorieën verbrand je met steppen?

Steppen is intensiever dan (snel) fietsen. Een beetje gevorderde stepper van 75 kg die 18km/ uur stept verbrandt ongeveer 820 kcal per uur. Ter vergelijking, een fietser van hetzelfde gewicht die een uur lang fiets met 30km per uur verbrandt ‘slechts’ 720 kcal per uur. Een wandelaar nog veel minder, slechts 320 kcal (bron).

Steppen is dus een effectieve manier om extra kcal te verbranden.

steppen

Welke spieren train je met steppen?

Bij steppen op een step zet je jezelf af en is het belangrijk dat je continue je balans houdt. Hierbij gebruik je meerdere grote spiergroepen zoals je bovenbeenspieren, hamstrings, kuiten en core. Ofwel, je traint hiermee vooral je benen, billen en buik. Precies de aandachtsgebieden voor veel vrouwen.

Maakt het uit wat voor step je gebruikt?

Ja, afhankelijk van je doel zijn sommige soorten steps meer geschikt dan anderen.

Langere tochten

Voor langere tochten is het handig dat je een step gebruikt met opblaasbare banden (zoals bij fietsen). Deze zijn zachter en vangen schokken beter op.

Korte tochten

Voor korte stukjes is het prima om een step te kiezen met kunststof banden. Deze zijn vergelijkbaar met de banden onder rollerskates, maar dan wat groter. Het voordeel is dat dit soort banden niet lek gaan en op asfalt erg lekker rijden.

Stunten

Er bestaan ook specifieke stuntsteps voor de avonturier. Deze steps zijn speciaal geschikt om trucjes mee uit te halen. Zie leuke voorbeelden hieronder.

Interesse in een goede step? Steppen zijn uiteraard overal online te koop, maar neem eens een kijkje bij Steppenstore.nl, deze winkel is 100% gespecialiseerd in allerlei soorten steppen en je krijgt gegarandeerd professioneel advies.

Kanoën

Andere goede workouts voor afvallen is kanoën. Vrijwel iedereen heeft weleens gekanood en weet daardoor dat dit best intensief en pittig kan zijn. Kanoën heeft vele voordelen:

 • Kanoën is een erg goede workout voor het bovenlichaam en buikspieren
 • Je bent lekker buiten op het water en krijgt veel frisse lucht
 • Terwijl je kanoot zie je veel leuke dingen om je heen (in mei kom je continue baby vogeltjes en nestjes tegen)

Hoeveel calorieën verbrand je met kanoën?

Als je rustig kanoot verbrand je ongeveer 190 kcal per uur. Zet je een beetje door, of heb je wind tegen? Dan kan dit al snel het dubbele worden!

workouts voor afvallen

Welke spieren train je met kanoën?

Je traint vooral de rugspieren, biceps, onderarmen en buikspieren met kanoën. Het is aan te raden om naast kanoën een fullbody sport te doen zoals fitness, tennis, voetbal etc om geen disbalans te krijgen in je spierontwikkeling en daarmee houding.

Waar kan je kanoën?

Door heel Nederland heb je kano verenigingen, daarnaast bieden watersportcentra vaak ook kano verhuur aan. Google even op iets in jouw omgeving.

Boulderen

Andere goede workouts voor afvallen is boulderen. Als je een fullbody sport zoekt waarmee je aardig wat kcal verbrandt en wat ook erg leuk is om te doen, dan moet je gaan boulderen. Boulderen is een klimsport en tegenwoordig bestaan er veel bouderhallen, vast ook eentje bij jou in de buurt.

De voordelen van boulderen:

 • Het is zowel een kracht, als behendigheidssport
 • Het is motiverend om steeds wat hoger te komen en/of steeds moeilijkere klimroutes te halen
 • Bij boulderen val je nooit te hard, onder elke muur liggen dikke matten om je val te breken
 • Boulderen kan je binnen doen en vaak heerst er een relaxt sfeertje

Hoeveel calorieën verbrand je met boulderen?

Alles hangt natuurlijk af van de intensiteit en duur. Maar een persoon van 70kg die een uur normaal bouldert komt aan ongeveer 450 kcal.

workouts voor afvallen

Welke spieren train je met boulderen?

Het is een fullbody sport, maar wel met grotere focus op benen, buikspieren, rug, biceps, onderarmen en vingers. De borstspieren en triceps gebruik je praktisch niet, aangezien dit de duwspieren zijn en dat doe je praktisch niet met boulderen.

Mocht je vaak recreatief boulderen, dan adviseren we borst/ triceps apart ernaast te trainen in de sportschool om een beetje balans te houden in je lichaams symmetrie. Indien je professioneel bouldert, dan moet je het niet doen, want borst- en triceps spieren zijn hier niet functioneel voor en alle extra gewicht moet je anders maar meezeulen als je klimt.

Waar kan je boulderen?

Google op boulderhal en jouw plaats of regio. Grote kans dat je iets vindt. Buiten boulderen kan ook, maar dan heb je vaak extra veiligheidseisen, of begeleiding nodig.

Jumping

Andere goede workouts voor afvallen is jumping. Jumping is een erg leuke sport waar je ongemerkt onwijs veel calorieën mee verbrandt. Je hebt speciale jumping hallen waar je op trampolines helemaal los kunt gaan. Je kunt het zo gek maken als je wilt, gewoon hoogspringen, of salto’s. Na 5 minuten jumpen ga je het al aardig voelen en merken!

De voordelen van jumping:

 • Leuk en speels
 • Je traint ook de balansspieren en je coördinatie
 • Vaak is jumping binnen, dus ook bij slecht weer prima te doen

Hoeveel calorieën verbrand je met jumping?

Een man van 70kg die een uur jumping doet verbrandt ongeveer 300 kcal.

workouts voor afvallen

Welke spieren train je met jumping?

Jumping traint vooral de benen en buikspieren. In principe train je praktisch niet de rug, borst, schouders en armspieren. Jumping is typisch een sport die je af en toe erbij doet, weinig mensen hebben immers een trampoline in hun tuin staan. Dus als je ga, ga dan ook helemaal los!

Waar kan je jumpen?

Tegenwoordig zijn er ook genoeg jumping hallen waar je heen kunt. Schaam je als volwassene niet om tussen de kids te jumpen, iedereen vindt het leuk.

Suppen

Andere goede workouts voor afvallen is suppen. Suppen is een erg leuke buitensport. je staat op een enorme surfplank en met een peddel kan je jezelf verplaatsen. Suppen ziet er misschien simpel uit vanaf een afstandje, maar is lastiger en intensiever dan je denkt. Als beginner is het een aanrader om eerst te beginnen op rustig water zoals een meer. Als je eenmaal de smaak te pakken hebt kan je het op zee proberen.

De voordelen van suppen:

 • Full body workout
 • Lekker buiten, dus zon en frisse lucht
 • Erg goed voor je balans en coördinatie

Hoeveel calorieën verbrand je met suppen?

Een persoon van 70kg van 1.70 verbrandt ongeveer 200 kcal bij recreatief suppen. Dat is ongeveer evenveel als een fikse wandeling. Als je er serieus vaart achter zet, dan kan je dit aantal makkelijk verdubbelen.

workouts voor afvallen

Welke spieren train je met suppen?

Suppen is een fullbody workout, waarbij je je balansspieren ook erg traint. De focus ligt wel iets meer op bovenbenen, buikspieren, schouders, rug en biceps. Waarschijnlijk voel je vooral je armen na een flinke tocht.

Waar kan je suppen?

Vaak bij recreatieplassen en aan zee. Google even voor de zekerheid. Ook zijn er tegenwoordig speciale supvakanties te boeken.

Afvallen

Als je serieus wilt afvallen zijn de juiste voeding en supplementen ook belangrijk. In ons artikel Verantwoord afvallen zetten we dit alles in detail uiteen.