Tegenwoordig zie je steeds meer mensen die zichzelf niet wegen of meten terwijl ze aan het afvallen zijn. Vaak willen mensen niet geobsedeerd raken met de weegschaal, maar dit is onverstandig. Het monitoren van je vooruitgang is belangrijk voor motivatie en kennis!

Als je geen vet verliest dan is er vast iets loos. Het is aan jou de taak om erachter te komen wat er aan de hand is en hoe je dit kan oplossen. De enige manier om erachter te komen of je het goed of fout doet is door jezelf te wegen en te meten.

Weeg jezelf regelmatig maar niet elke dag. Weeg jezelf 1x per week op een vaste dag en op een vaste tijd in de ochtend met zo weinig mogelijk kleding aan en het liefst nadat je getoiletteerd hebt. Jezelf wegen kan je motiveren om meer af te vallen. Zit je meer dan 7 dagen op een plateau dan is er duidelijk iets mis. Misschien eet je teveel of verbrand je te weinig of je metabolisme is vertraagd.

Hier zijn een paar tips om een plateau te voorkomen

healthy-food-plate1. Eet elke dag gevarieerd. Veel mensen ontbijten elke dag hetzelfde. Probeer juist zo gevarieerd mogelijk te eten zodat je lichaam niet gaat wennen aan een vaste soort voedsel.

2. Elke dag dezelfde aantal calorieen eten is helemaal een no-go. Dit zorgt er juist voor dat je na een tijdje op een plateau terecht komt. Je lichaam begint te wennen aan het aantal calorieën dat je binnen krijgt en je valt dan niet meer af. Probeer het te wisselen eet bijvoorbeeld 3 dagen in de week 1500 calorieën en 4 dagen in de week 1200 calorieën. Of je kan ook elke dag een andere calorie inname hebben. Houdt het wel onder het aantal calorieën dat je per dag mag zodat je wel afvalt.

3. Drink voldoende water om je metabolisme op peil te houden. Vindt je water niet lekker en heb je liever iets anders? Kies dan voor water met een smaakje. Vul een kan met koud water voeg een paar schijfjes citroen, komkommer en blaadjes munt toe en laat het minimaal 2 uurtjes intrekken. Je hebt dan lekker water met een smaakje en het is ook nog een metabolisme booster ook. Vermijd vitamine water en water met smaakjes uit de supermarkt. Ze zitten vol met verborgen suikers en hebben nogal veel calorieën.

Jezelf wegen is niet genoeg als je traint

Als je aan krachttraining doet dan blijft je gewicht vaak hetzelfde of het word juist meer. Spieren wegen namelijk meer dan vet. Het beste is om jezelf te meten met een meetlint. Of maak regelmatig foto’s van jezelf en vergelijk ze om de 2 maanden. Je zult zien dat je gewicht niet veel veranderd is maar je lichaam wel veel vooruitgang heeft geboekt. Dit in combinatie met gezonde voeding natuurlijk.

Stel realistische doelen

10 kilo in 10 dagen verliezen is mogelijk maar of het gezond voor je is dat is een andere vraag. Afvallen is een langzaam proces maar het resultaat is dan ook blijvend. Snel gewicht verliezen heeft alleen maar tijdelijke resultaten en je hebt ook nog de kans dat je het dubbele aankomt zodra je weer normaal begint te eten.

Hier is de waarheid:

* Als je extreme overgewicht hebt dan is een gezonde gewichtsafname 1 tot 1.5 kilo per week.

* Als je lichte overgewicht hebt dan is een gezonde gewichtsafname 0.5 tot 1 kilo per week.

* Heb je geen overgewicht maar wil je graag wat afvallen dan is een gezonde gewichtsafname 0.5 kilo per week.

Afvallen is geen dieet maar het is een lifestyle verandering!

lifestyleVeel mensen die willen afvallen volgen een dieet met speciale shakes en bepaalde maaltijden die je mag eten voor een bepaalde periode, dit is vaak niet lang vol te houden. Wat gebeurt er als deze periode afgelopen is en je gaat weer normaal eten? Je raadt het al, je gaat weer aankomen. Wil je afvallen dan is het belangrijk dat je veranderingen maakt in je voedingspatroon die je voor de rest van je leven aanhoud. Het is daarom ook belangrijk om niet gelijk alles wat je lekker vindt te vermijden. Heb je trek? Haal dan iets lekkers voor jezelf MAAR eet het met mate. Stel een cheat day in, 1x per week mag je bijvoorbeeld iets lekkers eten. Het is volkomen normaal om af en toe trek te hebben.

Let er wel op dat je jezelf niet elke dag gaat wegen en meten. Dit gaat je helemaal gek maken omdat je gewicht elke dag anders is. Hiervoor zijn verschillende redenen. Heb je bijvoorbeeld de vorige dag veel water gedronken dan ga je dat de volgende dag zien wanneer je op de weegschaal staat.

Check al onze afvaltips:

#1 Eetschema en energiebalans

#2 Monitoren van je vooruitgang

#3 Eet het juiste soort voedsel

#4 Drink koffie en thee

#5 Rust goed uit en slaap genoeg

#6 Drink geen calorierijke dranken

# Doe de juiste oefeningen voor maximale vetverbranding