Als je wilt afvallen maak dan niet de fout die velen wel maken, het drinken van ‘vloeibare calorieen’…Vaak ben je hier niet eens bewust van, het drinken van calorierijke drankjes is vaak een gewoonte die je van jongs af aan al eigen hebt gemaakt. Dit is voor sommigen ontzettend lastig om op te geven. Als je dit niet lukt doe je je gewichtsverlies ernstig tekort!

orange juiceWat zijn calorierijke drankjes en waarom moet je ze mijden?

Simpel, alles drankjes die veel calorien bevatten. Denk hierbij vooral aan fruitsapjes, limonade en frisdrank. Vooral de fruitsapjes zijn verradelijk vanwege hun ‘gezonde’ imago. Ja ze bevatten zeker vitaminen en mineralen, maar vaak wordt vergeten erbij te melden dat ze ook ontzettend veel vrij beschikbare suikers bevatten. Soms tot wel 20 suikerklontjes per pak. En juist omdat de suiker zit opgelost in een vloeistof wordt de suiker veel sneller opgenomen door het lichaam. Dit veroorzaakt een grote insulinepiek wat weer regelrecht leidt tot een versnelde vetopslag.

Deze klant merkte direct verschil

Via mijn praktijk Life Health Strategy begeleid ik mensen met hun gezondheid, afvallen aankomen etc. Zo herinner ik me een klant met flink overgewicht die altijd standaard om 14:00 ‘s middags zijn ‘gezonde’ fruitsmoothie nam. Een half uur later voelde hij zich moe, lusteloos en opgebrand. Mijn eerste advies, stop met die fruitsmoothie en neem gewoon 1 a 2 stuks los fruit op dat tijdstip. Sinds hij dat advies opvolgde had hij meteen geen last meer van het vermoeide en lusteloze gevoel. Logisch, want de suikers kwamen nu geleidelijk vrij en het lichaam had de tijd deze rustig te verwerken zonder grote insulinepiek als gevolg.

Calorierijke drankjes verzadigen slecht

Een ander issue met calorierijke drankjes is dat het je geen verzadigd gevoel geeft voor een langere tijd. Je kan 1000 calorieën drinken en na een uur heb je weer honger, maar als je 1000 calorieën eet dat vol zit met proteïne en vezels dan zit je waarschijnlijk 5 tot 6 uurtjes vol.

Wat kan je wel drinken om makkelijk af te vallen?

Micellar-caseine-neutraal-isolated-webVermijd dus in ieder geval calorierijke drankjes en kies liever voor water, thee of bijvoorbeeld een eiwitshake. Een eiwitshake bevat vooral proteinen, deze geven snel een verzadigd gevoel en helpen bij het beschermen van je spieren of zelfs opbouwen van nieuwe spiermassa. Erg belangrijk als je wilt afvallen. Het beste eiwit voor afvallen is micellar caseine, dit wordt ook wel het ‘dieet eiwit’ genoemd omdat het eiwitten zijn met de langste aminozuurketens. Het duurt langer voordat deze zijn afgebroken in de maag waardoor je langer een vol en verzadigd gevoel hebt. Ook blijkt uit onderzoek dat micellar caseine de beste spiersparende eigenschappen bezit vergeleken met andere eiwitsoorten. Dit laatste is erg belangrijk tijdens een dieet, je wilt namelijk je spieren zo goed mogelijk beschermen en behouden vanwege hun vetverbrandende eigenschappen. Zoekt u een goede prijs/ kwaliteit micellar caseine, kijk dan in onze eiwit vergelijkingstabel.

Ben je niet dol op water, kies dan voor water met een smaakje. Lees hieronder het voorbeeldrecept voor water met een lekker smaakje. Uiteraard zijn er meer variaties, kies iets wat u lekker vindt.

Ingrediënten
* 1.5 liter Koud water
* 1 limoen of citroen in schijfjes gesneden
* Paar takjes munt
* Halve komkommer in schijfjes

Voeg alle ingrediënten aan het water toe, zet het in de koelkast en laat het minimaal 2 uur intrekken voor een volle smaak. Zo heb je de hele dag ‘lekker water’.