Tegenwoordig worden we doodgegooid met een veelvoud aan afvaltips. Het probleem is vaak dat veel tips verwarrend en soms ook conflicterend zijn. Wij hebben voor u uitgezocht welke tips zinvol zijn en welke niet. Daarom de komende tijd elke week op krachttraining.net een afvaltip die echt werkt!

Intro

De meeste afvaltips die we tegenwoordig voorgeschoteld krijgen zijn vaak  een verzameling van willekeurige cliches zoals: ‘eet gezond, volg geen dieet’, ‘eet minder suiker’, ‘eet minder koolhydraten’, ‘ontslak je lichaam’ etc. Om succesvol af te vallen op langere termijn heb je meer nodig dan alleen deze combinatie van ‘tips’ en ‘trucs’.

Wist u dat het bijvoorbeeld prima mogelijk is om af te vallen op een junkfood dieet? Ja hier zitten veel suikers in, maar dat hoeft helemaal niet erg te zijn, alles draait om de zogenaamde energie balans en timing.

Afvaltips die werken

De afvaltips die hier besproken worden zijn gefundeerd op wetenschap. Maar voordat je ze toepast is het belangrijk dat je de principes begrijpt waarom ze werken. Hierdoor ben je ook beter gewapend tegen andere (ongefundeerde) afvaltips die op je pad komen.

Zinvolle afvaltip #1: Eetschema en energiebalans

Het allerbelangrijkste wat u moet weten voordat u begint is het concept energie balans. Feitelijk komt dit neer op het aantal calorien wat binnenkomt en wat eruitgaat. Eet u meer, dan krijgt u meer calorien binnen. Beweegt u meer, dan verbruikt u meer. Hoewel dit een nogal simpele voorstelling is van deze materie, gaan we er wel even op door. In principe geldt, eet u meer dan u verbruikt, dan heeft u een positieve energiebalans. De energie die het lichaam niet kan gebruiken wordt opgeslagen als lichaamsvet.

energy_balanceOmgekeerd geldt uiteraard dat als u minder energie binnenkrijgt dan dat u verbrandt, u een negatieve energiebalans heeft. Dit zet uw lichaam voor een probleem, want waar moeten die triljoenen cellen van uw lichaam nu de noodzakelijke energie vandaag halen? Het lichaam heeft hierbij grofweg 2 opties, lichaamsvet en spierweefsel. Bij zware en langdurige ondervoeding breekt het lichaam zelfs uit pure wanhoop orgaanweefsel af.

In een notendop, dit is dus het principe van aankomen en afvallen. Van een positieve energiebalans komt u aan, van een negatieve valt u af.

Calorien tellen

Aan de hand van bovenstaand verhaal kunt u nagaan dat calorien tellen werkt, mits het op de juiste manier wordt gedaan. Laat u ook niet gek maken door dieeten die zeggen dat u geen calorien hoeft te tellen. Indirect valt u altijd af omdat u minder calorien binnenkrijgt, op welk dieet ook.

Ok, hoe helpt het tellen van calorien en het maken van een eetplan u om af te vallen (of aan te komen)? Simpelgezegd zijn de voordelen van een goed eetschema:

  1. Door bewust te zijn van een positieve of negatieve energiebalans controleert u uw gewicht
  2. Een goede balans in macronutrienten, waarmee u zorgt voor goede gezondheid en voldoende bouwstoffen voor spieren
  3. Je eet voeding die je ook echt lust en je niet gaat tegenstaan (omdat het moet van een of andere dieetgoeroe), dit is erg belangrijk voor lange termijn succes
  4. Je leert je lichaam beter kennen en weet wat een positieve en/of negatieve energiebalans met je lichaam doet, hoe snel je afvalt of aankomt en hoe je dit makkelijk kunt aanpassen afhankelijk van je wensen.

Tips voor een goed eetplan

Om voor jezelf een goed eetplan te maken moet je eerst weten hoe je energiebalans er nu gemiddeld per week eruitziet. Een zeer goede tool om dit bij te houden is met de online eetmeter van het Voedingscentrum. Maak een account aan en begin met het bijhouden van je dagmenu. Doe dit op zijn minst 1 week, maar liefst 2 weken en gebruik de gemiddelde resultaten om inzicht te krijgen in je energiebalans.

Krachttraining.net heeft al complete voeding, training en supplementenschema’s gemaakt voor afvallen/ vetverbranding en spiermassa. Deze zijn te koop voor slechts 6,95 euro en specifiek voor uw situatie.

 

Check al onze afvaltips:

#1 Eetschema en energiebalans

#2 Monitoren van je vooruitgang

#3 Eet het juiste soort voedsel

#4 Drink koffie en thee

#5 Rust goed uit en slaap genoeg

#6 Drink geen calorierijke dranken

# Doe de juiste oefeningen voor maximale vetverbranding