Zweetyoga deel 1

  • Zweetyoga

Laatst vertelde mijn vriendin Thanh dat ze aan zweetyoga gaat beginnen, waarop ik fronsend met mijn wenkbrauwen antwoordde. Ze omschrijft deze nieuwe sport als ‘yoga beoefenen in een saunaruimte’ . Volgens haar is zweetyoga ook nog eens een ware trend. En bovendien blijkt het erg goed te zijn voor je (geestelijke) gezondheid.

Met zweetyoga wordt je flexibiliteit bevordert en zal het risico op blessures verminderen. Daarnaast reinig je je lichaam en kun je er zelfs van afvallen. Thanh sprak zo positief over deze nieuwe sport dat het mijn nieuwsgierigheid heeft gewekt. Als dat echt een trend schijnt te zijn en het zo gezond is, wil ik wel graag weten waarom. Dus spreken we af dat ik een keer mee ga doen met een lesje zweetyoga. Het blijkt dat ik niet voor een les mag meedoen, maar zelfs voor twee lessen. Dit is juist verplicht, want pas na twee lessen kun je pas beoordelen of zweetyoga geschikt voor je is. Je dient deze twee lessen echter wel binnen een week te volgen Ik kom er ook achter dat zweetyoga officieel bikram yoga wordt genoemd. Bij bikram yoga worden 26 klassieke yogahoudingen (asanas) beoefend in anderhalf uur, waarbij elke houding tweemaal wordt uitgevoerd.

Aanvankelijk word ik gewaarschuwd dat de eerste les zeer zwaar en intensief zal zijn. Een beetje nerveus stap ik even later de lesruimte in. De klamme hitte van de ruimte verwelkomt me en dwingt me haast om te gaan liggen op de yogamat. Ik staar naar het plafond en voel de eerste zweetdruppels al over mijn voorhoofd dwarrelen. En de les is nog niet eens begonnen! Ik krijg een donkerbruin vermoeden dat bikram yoga niets voor mij is. Niet veel later komt de yogaleraar de zaal binnen die ons gebied te gaan staan. De gouden regel wordt uitgelegd: inademen door je neus, uitademen door je mond. En tegelijkertijd span je je buik. Best een lastige opgave als je dit niet gewend bent.

De les begint met staande yogaposities, van eenvoudige naar wat meer gevorderde posities. Al bij de eerste oefening merk ik dat mijn spieruithoudingsvermogen niet al te best is. Het zweet breekt me uit. En niet zo’n beetje ook. De hitte in de ruimte en mijn emoties overschaduwen mijn verstand. Ik adem uit door mijn neus terwijl ik weet dat ik door mijn mond moet uitademen. Door de hitte krijg ik een claustrofobisch gevoel en kunnen mijn hersenen niet normaal meer functioneren. Na iedere onaangename yogapositie worden ook de zweetdruppels groter en vallen ze vervolgens in grote aantallen neer van mijn lichaam op de handdoek. Ik probeer aan de gouden regel te denken, maar als ik het druipende zweet ook nog eens overal op mijn benen voel, kan die verdomde regel me worst wezen. Middenin de les weet ik niet meer of ik tranen van frustratie en zelfmedelijden voel, of het zweet. Hoe kom ik ooit nog levend uit deze ruimte? En wat duurt de les vre-se-lijk lang! Het zijn niet zozeer de yogaposities die het mij lastig maken. Niet dat ik lenig ben want ik ben nog steeds zo stijf als een plank. Dat terzijde. Maar de hitte is toch echt wel een heuse kwelling voor mijn geest.

Ik slaak een zucht van opluchting als ik hoor dat we aan de liggende yogaoefeningen gaan beginnen. Helaas blijken deze oefeningen mij ook niet gezind te zijn, want opeens voel ik me misselijk. Mijn hoofd tolt en ik meen zelfs sterretjes te zien. Een andere belangrijke regel is dat als je je niet lekker voelt, je onmiddellijk in de kniehouding dient te gaan zitten en rustig moet ademhalen. Op deze manier krijg je weer controle over je ‘zweetkwalen’. Ik kijk uit het raam en de kale takken van de bomen zwaaien naar mij. Ik snak enorm naar de kou en kan aan niets anders meer denken dan wegvluchten uit deze hete ruimte. Helemaal in trance maak ik toch de les verder af. Conclusie na de eerste bikram yogales: never ever again! Ik word al misselijk als ik aan mijn volgende les denk… Hm, komt er überhaupt wel een volgende les?

Georgina Siwabessy is Master of Arts in media & journalistiek en schrijft regelmatig columns voor krachttraining.net. Georgina’s columns zijn gebaseerd op haar eigen sportervaringen. Momenteel doet zij aan fitness, hardlopen en in de winter gaat zij graag skiën.

(403x gelezen)gespierde god

Word Een Gespierde God Binnen 8 Weken

Tip! Glenn Goossens heeft een revolutionaire methode ontwikkeld die zorgt voor:
  • Explosieve spiergroei
  • Het drastisch verlagen van je vetpercentage
  • Zeer snel resultaat
Klik op de link hieronder en krijg het lichaam dat je altijd al had willen hebben.

Gespierde God Risicovrij Uitproberen (100% niet goed, geld terug!)


Over de auteur
Over de auteur
Hoi! Ik ben Patrick van der Velde, medisch bioloog, sportvoedings consulent, eigenaar en auteur van Krachttraining.net en Krachtshop.nl. Ik heb al vele mensen begeleid en overtuigd dat IEDEREEN zijn of haar droomlichaam kan krijgen!

Waardeer je mijn artikelen? Meld je dan hieronder aan voor de Krachttraining.net Nieuwsbrief en ontvang nieuwe artikelen, relevante info, en tips als eerste in je mailbox!
By | 2017-08-24T21:49:23+00:00 11 november 2010|Georgina & Lifestyle|1 Comment

One Comment

  1. Klaproosje 2 oktober 2011 at 13:48 - Reply

    het artikel is al wat ouder, maar ik wil toch even aangeven dat de GOUDEN REGEL gedurende de gehele les is dat je door je neus in- en uitademt!!! ALLEEN bij de eerste oefening adem je in via je neus en adem je uit via je mond! De hele serie sluit je tot slot of met de vuurademhaling, korte krachtige uitademing via de buik.

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com